Elektrische auto's zijn altijd schoner dan een ICE

Door Snow_King op vrijdag 28 augustus 2015 14:53 - Reacties (4)
Categorie: Elektrisch rijden, Views: 1.184

Ik rijd zelf sinds September 2013 een Tesla Model S en ben daar erg tevreden mee.

Gecombineerd met werk en vrije tijd rijd ik zo'n 50.000km per jaar, volledig elektrisch.

In veel discussies hoor je altijd dat een elektrische auto helemaal niet beter is voor het milieu omdat de elektriciteit wordt opgewekt met een kolencentrale. Dat is pertinent niet waar en dat wil ik met deze blog dan ook verder uiteen zetten.

Ruwe olie

Een ICE (Internal Combustion Engine) gebruikt bezine danwel diesel voor zijn verbranding. Dat is denk ik niets nieuws.

Ruwe olie begint bij het oppompen uit de aarde, ook daar niets nieuws.

Deze olie uit de grond krijgen kost energie, veel energie. Ik heb gezocht naar de cijfers, maar die zijn niet te vinden. Wel is het makkelijk om te begrijpen dat het oppompen van de olie en transporteren naar een raffinaderij veel energie kost.

Ik ga dat nu echter buiten beschouwing laten omdat ik simpelweg de cijfers niet hard kan maken.

Raffineren

Om van ruwe olie naar benzine danwel diesel te gaan moeten we de olie gaan kraken. Meerdere bronnen vertellen dat er ongeveer 9kWh nodig is om 1 US Gallon (3,7L) aan benzine te verkrijgen uit ruwe olie.

Dat komt er op neer dat er 2,4kWh aan energie nodig is om 1 liter benzine te verkrijgen uit ruwe olie.

De bronnen hiervoor zijn:

2,4kWh aan energie

Voordat een ICE ook maar 1 kilometer gereden heeft op de liter brandstof is er al 2400Wh aan energie gebruikt om de brandstof te verkrijgen.

Nogmaals: Ik laat het hele proces van pompen en transport buiten beschouwing.

Een Model S heeft een gemiddeld verbruik van 200Wh/km. Op die 2400Wh aan energie zou een Model S dus al 12 kilometer kunnen rijden terwijl de ICE nog geen kilometer gereden heeft.

Deze elektrische energie was immers al opgewekt. Het ging nu naar de raffinaderij, maar het het ook de accu van de auto in kunnen gaan.

CO2 uitstoot Kolencentrale

Een kolencentrale stoot tussen de 350 en 400 gram CO2 uit per kWh.

Het raffineren van een liter brandstof kost 2,4kWh, bij 400 Gram CO2 per kWh wordt er dus 960 Gram CO2 uitgestoten om een liter brandstof te raffineren.

Alvorens een ICE een kilometer gereden heeft is er al 960 Gram CO2 uitgestoten! Terwijl op die kWh een Model S al 5km had kunnen rijden en daarbij 80 Gram CO2 had “uitgestoten”.

KM per liter van een ICE

Het wisselt uiteraard per auto, maar een veilige aanname is dat een ICE zo’n 17 kilometer kan rijden op een liter brandstof.

Als we een Toyota Prius als voorbeeld pakken, al is dat geen eerlijke vergelijking met een Model S, komen we anno 2014 uit op een CO2 uitstoot van 135 gram CO2 per km.

Daarbij moeten we echter nog de 960 gram CO2 optellen die is uitgestoten bij het raffineren van de olie tot brandstof. Dit was 960 Gram voor 1 liter en daar kan 17 kilometer op worden gereden. Dat is nog eens 56 Gram CO2 extra per kilometer.

In totaal stoot een Toyota Prius dus 135 + 56 = 191 gram CO2 uit per gereden kilometer.

Uitstoot van een Model S

Indien een Model S wordt geladen met electriciteit opgewekt door een kolencentrale ‘stoot’ deze 80 Gram CO2 uit.

Een Prius, een van de schoonste auto’s, stoot well-to-wheel 191 Gram CO2 per kilometer uit.

Verliezen

Het electriciteitsnet kent uiteraard verliezen, zo ook het laden van een Model S. Het transporten van brandstof kent deze echter ook, daarbij ook mee te nemen wat het kost om brandstof in de auto te pompen vanuit de tanks bij het tankstation.

Conclusie

Zoals hier boven voor gerekend is er duidelijk te zien dat een Tesla Model S ruim 2x zo schoon is als een Toyota Prius uit 2014.

Daarnaast brengt een EV direct nog een aantal voordelen met zich mee:
  • Geen lokale uitstoot
  • Geen fijnstof van remschijven
  • Minder geluidsoverlast in leefgebieden
  • Mogelijkheid tot lagere uitstoot door schonere opwekking
Het laatste punt is vooral belangrijk: Bij een EV kan je de bron vervangen en direct minder uitstoot realiseren.

Een winst van slechts 5% in het rendement van een centrale levert direct 5% minder uitstoot op. Dat is met een ICE simpelweg onmogelijk.

Reacties


Door Tweakers user MenN, dinsdag 15 september 2015 13:39

Je vergeet even iets heel belangrijks in je betoog. Het is niet alsof die EV's met een draadje aan het hoogspanningsnet hangen. Die energie moet worden opgeslagen in accu's(bij een Ice wordt die energie dus opgeslagen in brandstof). Dus als je eerlijk bent moet je ook de energie tellen die het kost om een accu te maken, en dan wordt het dus een veel gecompliceerder plaatje.

Juist het stuk waar je nu in het begin luchtig overheen gaat is van cruciaal belang om daadwerkelijk te meten wat nu 'schoner' is. Bij een accu moet je dus ook zaken als het delven van de metalen in een accu meetellen, en dan zou het zomaar eens niet bijster veel uit elkaar kunnen liggen.

Dat maakt natuurlijk niet dat de EV geen goed product is. Het heeft zeker voordelen omdat het niet direct vervuild door schadelijke uitstoot. Daarnaast concentreer je de opwekking van de energie en kun je op die plekken meer investeren om hoger rendement te halen of schoner te werken.

In je directe leefomgeving doen EV's dus veel goed. En ook met het blik op hernieuwbare energie is een EV heel interessant. Het enige wat echt nog een flinke aanslag maakt op het milieu is de creatie van de auto(accu) en wat er aan het eind van zijn levensduur mee gebeurt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 september 2015 13:43]


Door Tweakers user Snow_King, dinsdag 15 september 2015 17:06

MenN schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 13:39:
In je directe leefomgeving doen EV's dus veel goed. En ook met het blik op hernieuwbare energie is een EV heel interessant. Het enige wat echt nog een flinke aanslag maakt op het milieu is de creatie van de auto(accu) en wat er aan het eind van zijn levensduur mee gebeurt.
Uiteraard, maar is een ICE dan wel schoon om te maken? Ik ken deze cijfers niet goed, maar k een motorblok moet in fabrieken worden gemaakt.

Een accu heeft echter ook een tweede leven n een EV waar deze bijvoorbeeld als opslag voor PV kan worden gebruikt.

In deze blogpost ga ik vooral in op de gereden kilometers en daar is duidelijk te zien dat een EV wel degelijk schoner is dan een ICE.

Door Tweakers user MenN, woensdag 16 september 2015 10:45

Snow_King schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 17:06:
[...]

Uiteraard, maar is een ICE dan wel schoon om te maken? Ik ken deze cijfers niet goed, maar k een motorblok moet in fabrieken worden gemaakt.
Het grote verschil is dat een ICE voornamelijk een brok staal/aluminium is en waar een accu toch wat zeldzamere metalen gebruikt. Maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat ook de creatie van een ICE milieu belastend is. Wat de verschillen zijn in milieu belasting kan ik je ook niet vertellen, maar die zijn er vast.

Je kan dan wel stellen dat en EV schoner is in dagelijks gebruik. En dat heeft zeker voordelen zoals ik al aangaf mbt luchtkwaliteit bijv. Maar de grote vraag blijft toch liggen bij de creatie van het voertuig.

Het punt dat ik wil maken is dat je eigenlijk moet kijken naar meer dan alleen verbruik bij gereden kilometers. Dus een totaal plaatje waar en de aanslag bij creatie van de auto, het verbruik tijdens levensduur(brandstof en slijtage ect) en verwerking aan het einde van zijn levensduur(dus hoeveel blijft er achter op een afvalberg) bij elkaar gebracht worden.

Dit is namelijk belangrijk aangezien je wel schoon kilometers kunt maken, maar als dat tegenover enorme berg vervuiling bij creatie/einde van het gebruik staat, kan je een EV niet zonder dit soort info als een schoner alternatief presenteren.

Helaas zal het extreem lastig zijn om die belasting van de productie van een auto in cijfers te krijgen. Maar alleen daarmee kun je een gedegen vergelijking maken.

Ik zeg niet dat een EV een slecht iets is. Er zijn meerdere redenen dan milieu aanslag waarom een EV interessant is (onafhankelijkheid van olie/oliepolitiek). Maar het predicaat schoner is zonder harde cijfers over een totaal plaatje niet hard te maken.

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 september 2015 10:48]


Door Tweakers user MenN, woensdag 16 september 2015 10:46

-knip-

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 september 2015 10:48]


Reageren is niet meer mogelijk